.::. IRANPOTATO .:::. کانون تولید کنندگان سیب زمینی بذری ایران تاریخچه سیب زمینی - کانون تولید کنندگان سیب زمینی بذری ایران

  www . iranpotato . ir  .:.  کانون تولید کنندگان سیب زمینی بذری ایران

  امروز : يكشنبه 2 آذر 1393

   

.:.  تیتر آخرین مقاله ها  .:.

 
 
 


 تاريخچه سیب زمینی

 

سيب زمينی مهمترين ماده غذايی بشر در هزاره گذشته بوده است .

خواستگاه اصلی سيب زمينی ، کوههای آند واقع در آمريکای جنوبی و پايه غذای قوم اينکا بوده است .حدود 7000 سال پيش ، قبل از کشف قاره آمريکا ، سيب زمينی توسط کشاورزان کشف و کاشته شد . آنها تحت تأثير مقاومت ، قابليت نگهداری ، کيفيت خوب و ارزش غذايی سيب زمينی قرار گرفتند . آنچه در خاطرات روزانه کشورگشای اسپانيايی "پدروسيتزادلئون" در مورد سيب زمينی درسال 1553 ميلادی نوشته شده ، اولين  اطلاعات ثبت شده دراين باره می باشد . اين کشور گشای معروف طلا و نقره ای را که در جستجويش بود نيافت , ولی به سرعت مشتری اصلی بازار محلی سيب زمينی شد و چيزی نگذشت که سيب زمينی در کشتی های اسپانيايی ماده غذايی رايج شد . آنها متوجه شدند که ملوانانی که سيب زمينی می خورند مبتلا به بيماری اسکوروی ( کمبود ويتامين C ) نمی شوند .

برای انسان غربی سيب زمينی ناشناخته بود ، تا اينکه حدود اواخر سال 1537 ميلادی ، زمانيکه فاتحان اسپانيايی کشور پرو را فتح کردند (کشور پرو واقع در امريکای جنوبی ست) ؛ آنجا بود که برای اولين بار به سيب زمينی برخوردند و  حتی چندين سال بعد از آن ، حدود سال 1570 ميلادی سيب زمينی از راه اقيانوس اطلس به قاره اروپا وارد شد . با وجود  مرغوب و پرمحصول بودن غده سيب زمينی ، اسپانيايی ها در موارد محدودی از آن استفاده می کردند .در مستعمرات اسپانيا ، سيب زمينی دربين مردم طبقه ی پايين جامعه مصرف می شد . وقتی سيب زمينی به اروپا آورده شد به عنوان غذای بيماران بيمارستان مصرف می شد.  

تقريبا سه دهه طول کشيد تا سيب زمينی در سراسر اروپا گسترش يافت و حتی بعد از آن هم ،گياه شناسان غيرحرفه ای به خاطر حس کنجکاوی شان سيب زمينی را کشت نمودند.مخالفت ها بيشتر بدين دلايل : عادت غذايی نهادينه شده در مردم , معرفی سيب زمينی به عنوان غذای افراد تنگدست و فقير  ، و احتمالاً  از همه مهمتر به دليل  ارتباط آن با گياهان سمی بود . سيب زمينی از خانواده گياهان ـ نايت شيد ـ است و برگهای آن واقعاً سمی است . (تمامی گياهان متعلق به اين خانواده بسيار سمی هستند .)رنگ غده سيب زمينی بر اثر ماندن طولانی مدت در مقابل نور سبز رنگ خواهد شد . پوست سبز سيب زمينی حاوی ماده ای به نام سولانين است که طعم سيب زمينی را تلخ می کند و حتی باعث بيماری انسانمی گردد. چنين ايراداتی در اروپا يافته شده بود ولی هنوز فوايد سيب زمينی را کشف نکرده بودند .

 اروپا تا دهه 1780 بايد صبر می کرد تا برتری سيب زمينی ثابت و در همه جا گسترش پيدا کند .بعضی از مورخين نوشته اند که "سر فرنسيس دريک " از سفرش به هند غربی ، مقداری سيب زمينی با خود به اروپا آورد که اگر چنين باشد احتمالاً اين سيب زمينی ها قسمتی از محموله کشتی های اسپانيايی بودنده اند که در جريان نبرد به غنيمت گرفته شده بودند . اين سيب زمينی ها به " سر والتر رايلی " داده شد که وی آنها را در املاک خود در ايرلند و ويرجينيا کشت نمود . و در همين زمان بود که  سيب زمينی( 1780 ميلادی ) به مردم ايرلند معرفی شد و مردم کشت اين ماده غذايی (که مختص افراد محروم جامعه بود) را پذيرفتند . اولين دليل پذيرفتن کشت اين ماده به دليل توانايی کشور ايرلند برای توليد مقدار فراوانی غذای مغذی بود و ثابت شد که محصولی ايده آل برای شرايط محيطی و آب و هوای ايرلند است . سيب زمينی بی شباهت به هيچ محصول اصلی ديگری ، حاوی بيشترين ويتامين های مورد نياز برای تغذيه بود . شايد مهمتر از آن اينکه ، سيب زمينی مواد مورد نياز برای تغذيه را فراهم می کند و احتمالاً اولين دليل رشد بی رويه جمعيت در اوايل دهه 1800 ، گسترش کشت سيب زمينی بود  .

مردم ايرلند در اواسط دهه  1800 آنقدر به سيب زمينی وابسته شده بودند که به طور متوسط هر نفر ،  ده عدد سيب زمينی در طول روز مصرف می کرد و هشتاد درصد کالری مورد نياز بدن خود را از سيب زمينی تامين می کردند ضمن آنکه از سيب زمينی برای تغذيه حيوانات نيز استفاده می شد . حيواناتی که گوشت ، شير و تخم مرغ مورد مصرف آنها را تأمين و جيره غذايی آنان را تکميل می کرد . اين اتکا به يک محصولِ غذايی خطرناک بود اما هيچ محصول غذايی ديگری تا آن زمان نتوانسته بود به اين اندازه قابل اطمينان باشد . 

زمانيکه به تدريج سيب زمينی در ايرلند از طبقه محروم تا طبقات بالاتر جامعه مورد قبول واقع می شد ، در فرانسه سيب زمينی باسياست مشخصی به مردم جامعه تحميل می شد. آنتون آگوستين پارمنته ، فوايد غذايی و ظرفيت بالای توليد سيب زمينی را نعمتی برای کشاورزان فرانسه می ديد . پارمنته داروساز و شيميدان بود و با فوايد سيب زمينی زمانيکه توسط دولت پروس در مدت جنگ های7ساله  ( 1763-1756 ) زندانی شده بود ،آشنا شد . در اين زمان سيب زمينی غذای اصلی پروسی ها بود . "فردريک کبير" حاکم پروس به مردم خود فرمان داد که برای مقابله با قحطی که اغلب در آن زمان اتفاق می افتاد سيب زمينی کشت کرده و مصرف کنند .  پارمنته آنقدر مجذوب  سيب زمينی شده بود که  اعلام نمود سيب زمينی بايد جزء اصلی رژيم غذايی فرانسه قرار گيرد .  او تصميم گرفت طرز فکر مردم فرانسه را عوض کرده و اين ماده غذايی را در فرانسه عمومی و فراگير کند .

پارمنته ، در حومه پاريس ، زمينی را که کِشتی در آن انجام نمی شد پيدا و در آن
شروع به کشت سيب زمينی نمود .

 در طول روز يک نفر را برای مراقبت و نگهبانی می گماشت که اينکار باعث جلب توجه همسايگان به آن شده بود . بعدازظهرها  ، نگهبان تظاهر به استراحت کردن می نمود و مردم محلی به آنجا می آمدند تا ببينند اين برو و بيا برای چيست با اين ذهنيت ، که "اين گياه بايد گياهی ارزشمند باشد" که برای محافظت از آن نگهبان قرار داده شده ؛ بسياری از روستاييان تعدادی غده سيب زمينی ازنقاط مختلف زمين را بر داشته  و بلافاصله در مزارع شان کشت می نمودند .بدون شک اين اصرار و تلاش کشاورزان از روی حس کنجکاوی و آرزوی شان برای دستيابی به محصولی جديد و ارزشمند بود .او با زيرکی و برنامه ريزی سيب زمينی را به "لويی شانزدهم و ماری آنتوانت" معرفی کرد و غذاهای گوناگونی با اين ماده غذايی ارزشمند تهيه گرديد که در ابتدا مخصوص طبقه اشراف بود و طولی نکشيدکه عموم فرانسويان سيب زمينی را در برنامه غذايی خود وارد کردند .

خيلی زود سيب زمينی در سراسر اروپا مورد قبول قرار گرفت و به سرعت جای ساير مواد اصلی غذايی را گرفت زيرا محصولی قابل اطمينان تر از گندم بود . کشت سيب زمينی باعث تسريع در پيشرفت اصلاحات ارضی و همچنين افزايش رشد جمعيت در قرن های 17 و 18 ميلادی در اروپا بود . در نتيجه تعداد بيشتر و بيشتری از کشاورزان فقط به دليل تهيه غذای خود به کشاورزی اقتصادی و سودآوری روی آوردند و اين اصلاحات مِلکی که محرک اصلی آن سيب زمينی بود خود يک محرک کامل برای انقلاب صنعتی در اروپا شد .

ترجمه : مهندس فرزین بهرامی


یادداشت های بازدید کننده گان

نویسنده رضا حبیب زاده در تاریخ ۰۵/۱۱/۱۳۸۵ ساعت ۰۸:۴۶
دانشجوی کشاورزی _ دانشگاه کرج  
از دست اندر کاران سایت کمال تشکر را دارم . تا به حال اطلاعاتی منسجم درباره ی گونه های سیب زمینی ندیده بودم که شما این کار را انجام داده اید . اگر می شود دیگر گونه ها را هم اضافه نمایید .

نویسنده مهمان(مهمان) در تاریخ ۰۸/۰۷/۱۳۸۸ ساعت ۱۲:۱۴
به نام خدا 
ممنون از سایت خوبتون و اینکه اطلاعات خوبی را در دسترس قرار دادید. ولی از شهرستان بهار همدان که اهالی آن مقدار زیادی سیب زمینی چه در خود بهار و چه در رزن، قروه، زنجان، قصر شیرین و ......( با اجاره کردن زمین آنها ) تولید می کنند، سخنی به میان نیامده!!!!!!!!!!!!!

نویسنده مهمان(مهمان) در تاریخ ۰۶/۱۱/۱۳۸۸ ساعت ۱۱:۰۷
با امید موفقیت برای شما 
لطفا مناطق مستعد کشت سیب زمینی در ایران نیز معرفی شود

نویسنده مهمان(مهمان) در تاریخ ۰۵/۰۲/۱۳۸۹ ساعت ۲۱:۴۰
ممنون

نویسنده محمد(مهمان) در تاریخ ۲۴/۰۵/۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۴۰
با تشکر از مطلب مفید و سایت خوبتون 
در پناه حق باشید

نویسنده مهندس طهماسبی(مه در تاریخ ۱۶/۱۰/۱۳۸۹ ساعت ۰۶:۴۶
با تشکر مطالب جالبی جمع آوری شده امیدوارم خسته نباشید

نویسنده مهمان(مهمان) در تاریخ ۱۷/۰۸/۱۳۹۱ ساعت ۰۸:۱۳
سلام  
دانشجویی ارشد هستم، کار پایان نامه ی من در مورد کشت بافت سیب زمینی است،خواستم آمار کشت و تولیدش در ایران و جهان رو با منابع 
ذکر کنید، در ضمن اگه میشه ایمیلتون رو بذارید. 
ممنون

نویسنده مهمان(مهمان) در تاریخ ۱۸/۰۶/۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۳۹
سلام جرا منبعی که ازش ترجمه کردین رو نیاوردین

نویسنده مهمان(مهمان) در تاریخ ۲۲/۰۵/۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۲۰
با سلام 
از مطالب مفیدی که ارائه کردید متشکرم 
ممکن است منبع این مطالب را ذکر کنید؟ 
 
ممنون

نویسنده رویان بذرگستر در تاریخ ۱۸/۰۶/۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۴۷
با سلام و تشکر از تمام کلیه دوستان و خوانندگان وب سایت 
نویسنده مهمان عزیز که درخواست داشتند منبع این مقاله ترجمه شده ذکر شود ، شایان ذکر است که این مقاله خلاصه ای گرد آوری شده از چند مقاله بوده است . 
به دلیل گذشت زمان دسترسی آسان به منابع آن وجود ندارد ولی اگر موفقیتی حاصل شد حتما به مقاله اضافه می گردد . 
با تشکر از توجه و دقت نظر شما خواننده عزیز 
 



 
 

 

گونه های سیب زمینی
گونه های سیب زمینی
جستجو در سایت